KADINLARDA KISIRLIK
16 Nisan 2010 Yazan SuN
Kategori Sağlik Bilgileri
20 – 30 yıl öncesine kadar evli çiftlerin çocuğu olmaması durumunda bundan kadının kusurlu olduğu söylenirdi. Son yıllardaki gelişmelerle evli çiftlerde çocuk olmamasının:
1/3’ü kadının kusurlu olmasından,
1/3’ü erkeğin kusurlu olmasından, ve
1/3’ü de hem erkek ve hemde kadının kusurlu olmasından ileri gelmektedir. Bu nedenle evli çiftler 1 – 2 yıl içinde çocuk sahibi olmadığı taktirde hem hanım hem bey birlikte muayene olmalıdır. Genelde basit sebeplerden dolayı çocuk olmayabilir bunlar giderilebilir.
Kadının Muayenesi
Kadınlarda muayene şu sıraya göre başlar:
- Geçmişin incelenmesi: doğuştan bugüne kadar geçirdiği rahatsızlıkların dinlenmesi.
- Klinikte cinsel yaşamları ile ilgili tahliler.
- Muayene.
Kadının Geçmiş Hayatı:
Doktora gelmeden önce kadın anne baba veya büyük akrabalarından doğuştan bugüne kadar ne gibi rahatsızlıklar ameliyatlar tedaviler gördüğünü tarih sırasına göre yazmalı.
Geçirilen hastalıklar liste halinde tarihiyle yazılmalı yapılan tedaviler, alınan ilaçlar not edilmeli.
Bilhassa:
· Kendinde veya ailesinde belirli veya gizli şeker hastalığı var mı?
· Hafif veya ağır verem geçirildimi evde veremli var mı idi?
· Kızamık geçirildimi? Aşı yapıldı mı?
Bunlar not edilmelidir.
Geçirilen ameliyatlardan bilhassa karın ve kasıklarda geçirilmiş ameliyatlar idrar yolarında yapılan ameliyatlar cinsel rahatsızlıklar ve yapılmış tedavileri doktora hatırlatmalı.
Bu arada karın altındaki organlardan parça alınıp tahlile gönderme olmuşsa varsa filmleri ile birlikte doktora getirilmelidir.
İlk regl ne zaman kaç yaşında oldu? Bugüne kadar nasıl devam etti? Buda not edilmelidir.
Bu arada cinsel temaslar hakkında da doktora bilgi verilmeli. Cinsel temaslar kadına bedenen ve ruhen zevk veriyor mu? Gönülsüz ve acı vererek mi oluyor? Zira ruhi etmenlerde kısırlığa neden oluyor.
Sonra 1. doğum yapılmış da ondan sonra gebelik olmuyorsa evvelki doğum veya düşük sezeryan erken doğum gibi nedenler varsa onlar da doktora bildirilmelidir.
JİNEKOLOJİK MUAYENE
(Kadın hastalıkları Yönünden Muayene)
Kadın muayenesine aşağıdaki sıraya göre başlanır.
Spekülom ile Muayene
Spekülom doktorların ağız göz ve rahim için baktıkları aynadır. Işığı o kısma vererek görmeyi sağlar. Bu aletle doktor kadının döl yatağını ve rahim ağzını görebilir. Oraları tetkik eder.
Parmak Ucu İle Döl Yatağından Muayene
Muayene edilecek hanım önce küçük apteste çıkarak, mesanesini boşaltmalı sonra doktor döl yatağına parmağını sokarak rahim yumurtalık ve yumurta kanalarına dokunarak onları şekli duruşları ve büyüklüklerini öğrenebilir.
Genellikle parmak ucu ile muayene bir tecrübe işidir, zira dar bir yerde bulunan organların parmak ucuyla yoklamak büyüklük sertlik ve şekilleri hakkında fikir edinmek zordur, ancak bir ön fikir verir.
SICAKLIK MUAYENESİ
Sıcaklık kontrolü çok basittir fakat çok işe yarar ve kısırlığın tüm problemlerini takibe yarar. Sıcaklık takibi çok şeyi ifade eder.
Sıcaklık takibi yumurtalıkların çalışmasını incelemeye yarar. Yumurtlamanın döllenmeye uygun zamanların tayini kabil olur.
Sıcaklık takibi sadece 1 ay değil hamile kalana kadar sürekli takip edilmelidir.
Doktorun tarif edeceği şekilde günlük sıcaklıklar alınır ve liste halinde yazılır sonucu doktor kıymetlendirir.
Gerek alçak sıcaklık gerek yüksek sıcaklık her kadında aynı olmayabilir. Bunlar hormon miktarı ile ilgilidir. Bilhassa yüksek kısım progestron hormonu miktarıyla ilgilidir.
Grafiğin düşük sıcaklı olan kısmı yumurtanın olgunlaşma ve yumurta kanalına düşme dönemidir. Bu dönemdeki sıcaklık kadından kadına ve her kadının sıcaklığı ayarlama kabiliyetine göre değişir. Vücut sıcaklığını Tiroid bezesi ayarlar, bu bezenin de çalışması şahıstan şahısa değişir. Bu nedenle ilk gündeki sabah sıcaklığı bazı kadınlarda 36,5 37,7 C arasında bazı kadınlarda da 36,3 – 36,6 arasında oynar. B kısımdaki yüksekliğin yumurtalık faaliyetiyle hiçbir ilgisi yoktur.
Bu düşük sıcaklık 1. dönemin süresi de yine bir kadından diğerine değişir. Bu süre normalde 14 gündür ama bazı kadınlarda 12 bazılarında 16 gün sürebilir. Bazı kadınlarda reglin 1. gününe kadar geçen süre 32 gün bile olabilir. Bunun 18 – 20 günü düşük sıcaklık dönemine aittir. Bazı kadınlarda da 2 regl arası normalden kısa; örneğin, 25 gün olabilir. Bunun 11 – 13 günü 1 inci döneme kalan 12 – 14 günü 2 nci döneme aittir.
Bu sıcaklık grafiği 3 – 4 ay takip edilerek her kadının tahminen ne zaman yumurtlayacağı ve ona göre hangi günlerde cinsel temasın döllenme için isabetli olacağı az çok kestirilebilir. Yalnız reglin muntazam yürüyen kadınlarda bile bazı aylar ruhsal ve bedensel yorgunlukla yumurtlama süresi birkaç gün değişebilir. Kısırlıkta bu konular çok dikkat edilmelidir.
Aylık sıcaklık oynama olmasa yani 14 – 16. günden sonra sıcaklık artmasa yumurtlamanın olmadığı kısırlığın bundan ileri geldiği anlaşılır.
(Regl günlerine rağmen yumurta çatlaması olmuyorsa bazı bitki karışımları ile yumurtalıkları güçlendirmek ve zamanı geldiğinde yumurtlamanın olmasını sağlamak kabildir.)
Yumurta gününden itibaren yükselen sıcaklık 17 gün sonra el’an yüksek olarak devam ediyorsa ve yeni regl olmazsa hamile kalındığına ilk işarettir. Bu bakımdan sıcaklık takibi basit fakat çok faydalı sonuçlar verir.
CİNSEL TEMAS SONRASI YAPILACAK MUAYENE
Belirlenen günde yumurtlamanın olduğunu ve zamanında cinsel temas yapıldığını kabul edelim. Ondan sonra erkek spermaları kadının rahim ağzı sıvısına ulaşır ve o sıvı içinde yüzerek rahim içine girerler fakat bazı kadınlarda rahim ağzı sıvısı yeterli veya kaliteli olmaz ve spermalar içeri giremez. Rahim ağzı sıvısı çok önemlidir. Kısırlık çeken kadınların 1/3 ü bu sıvının miktarı ve kalite bakımından yeterli olmayışından ileri gelmektedir. Kısırlık çeken kadınlarda gerekli zamanda yapılan cinsel temastan sonra rahim ağzı sıvısının muayenesi gerekir.
Sıvının Muayenesi
Cinsel temastan 12 – 20 saat sonra rahim ağzı sıvısı muayene edilir. Bu muayene ile:
- spermalar bu sıvıya kadar gelebilmişler midir?
- Sıvıya ulaşan spermalar bu sıvı içinde canlı dolaşabiliyorlar mı? Yani sıvı kalite bakımından onlar için elverişli mi? Bunlar anlaşılır bu nedenle cinsel temastan 12 – 20 saat sonra yapılır.
Pratikte Yapılışı
3 ay arka arkaya sıcaklık grafiği cizilir ve 4 ay yumurtlama tarihi tahmini yapılır edilen günden 1 gün önce rahim ağzı sıvısı tesbiti yapılır. Eşler o gece cinsel temasta bulunmaları ve cinsel temastan sonra kadının vajinasını yıkamaması önerilir. Ayrıca 2 gün cinsel temasta bulunmamaları gerektiği bildirilir. Cinsel temasta bulundukları gecenin ertesi günü kadın masaya yatırılır ve doktor spekülom ile rahim ağzına bakar. Rahim ağzı o gün yumurtlama olacağı için açılmış olması lazım. Aynı zamanda rahim ağzında özel sıvı görülebilir.
Önce rahim ağzında birikmiş sıvı damlasından az alınıp 1 cam lama konur sonra ince plastik bir boru ile rahim ağzının iç kısmından ufacık bir damla sıvı emilerek çekilir ve 2 nci bir cam lama konur ve her ikisi mikroskopta muayene edilir.
Mikroskobun görüş alanındaki sıvı içinde 10 – 20 adet hareketli sperma görülürse bu, o rahim ağzı sıvısının normal olduğunu ve spermalar rahime geçmesini sağlayacaktır. Kafi sperma görülmese veya hiç yoksa sıvının vazife görmediği anlaşılır.
Daha sonra sıvı içindeki spermaların durumu incelenir. Spermalar iyi hareket etmeli ok gibi doğru istikamette gezinmelidirler. Eğer yerinde sayar veya hareketsiz ise sıvı kalitesi bozuktur. Görülen spermaların en az % 50 si normal hareketli olmalıdır. Çok fazla ölü varsa ya sıvı kalitesiz spermalar iyi muhafaza edilmiyor veya spermalar zayıftır.
HİSTEROGRAFİ
Rahimi ve yumurta kanalarının radyolojik incelenmesidir. Kısırlıkta bu muayene lazımdır. Doktorlar rahim ağzından rahim içine İYOTLU SU şırınga ederler bu su rahim içini doldurur oradan yumurta kanalarına girer ve eğer kanalar açıksa kanalların huni gibi olan ağızlarından iyotlu su çıkar ve damlacıklar şeklinde karın içine damlar. Bu su yavaş yavaş verildikçe radyografi ile suyun nerelere kadar indiğini ekranda takip edilir. Böylece rahim içi ve yumurta kanalları görülebilir. Bu muayene kadına acı ve ağrı vermez yalnız spazmı önlemek üzere ilaçlı su verilmeden yarım saat önce makattan uyuşturucu bir fitil sokulması faydalıdır.
HORMON MİKTARLARI
Hormon denince:
- Yumurtalık hormonları ve
- İdare merkezi hormonları anlaşılır.
Kadın cinsel yaşamında rol oynayan çeşitli hormonlar vardır. Bunlar doktorun lüzum göstereceği durumda laboratuarlarca tayin ve takip edilir sonuçları ilgili doktor kıymetlendirir. Ve kısırlığın bunlarda mı olup olmadığına karar verir ve hormon arızaları düzeltilir.
KISIRLIK SEBEPLERİNİN TETKİKİ
Evli bir kadının hamile kalmaması durumunda ne gibi bozukluğun olmadığı tespiti için önce şu önemli araştırmalar yapılır. Bu ana araştırmalarla genellikle kısırlıkların %80 % 90 nı sebebi ortaya çıkartılabilir, geri kalan %10 – %20 si de psikolojik veya kalıtsal nedenlerdir.
Yapılacak ana araştırmalar:
a) Sıcaklık Grafiği:
Sıcaklık grafiği her yerde, her hanımın kendisi tarafından yapılabilir ve bunla:
- Yumurtalıkların çalışıp çalışmadığını.
- Yumurtlama günü.
- Sarı – cismin varlığı ve çalışma derecesi anlaşılabilir.
b) Cinsel Temastan Sonraki Test:
Bu araştırmada mütehassıs bir doktorca her yerde veya ufak bir laboratuarda yapılabilir. Bu araştırma ile yumurtlama günü rahim ağzındaki sıvının kalitesi ve erkek spermaları için elverişli olup olmadığı incelenir.
c) Histerografi:
Kadının rahmi ve yumurta kanarlı normal mi? Bunu tesbit için biraz daha imkanları fazla bir hastaneye veya laboratuara kadın hastalıkları mütehassısı doktorla röntgen mütehassısı bit doktor birlikte bu araştırmayı yaparlar.
d) Hormon Miktarlarının Tespiti:
Yukarıdaki araştırmalar kısırlığı anlaşılmasına kafi gelmezse bu sefer yumurtlamadan sonraki günlerde kanda ve idrardaki Oestrogen Progesteron ve erkeklik hormonlarının miktarının tespiti gerekir. Bu tespit hormon mütehassısı doktorca hassas tahlil imkanı büyük hastanelerde yapılır.
· Diğer Sebepler:
Rahimin çok ufak olması, rahimde ur olması yumurtalıklarda kist olması da kısırlık nedeni olabilir.
SPERMALARIN HAREKET ANORMALİKLERİ SONUCU KISIRLIK
Kadın da, erkek de her yönden sağlıklıdır fakat erkek spermalarının kadın döl yatağı rahim ve yumurta kanallarındaki hareketleri ilerlemeleri normal olmaz ve kadın bu yüzden kısır kalabilir.
Kadınlardaki bazı ufak tefek nedenlerden olan kısırlıklar hariç tutulursa kadınlardaki kısırlığın:
%33 yumurta kanaları bozukluğundan,
%33 yumurtalık ve hormon bozukluğundan, ve
%33 ünde spermaların içeride normal yol alamamalarından ileri geldiği görülmüştür.
Cinsel temas sonucu döl yatağına fışkırtılan spermaların rahim ağzı sıvısına dalmaları ve oradan yüzerek rahim içine girmeleri gerekir bunun için rahim ağzı sıvısı yeterli miktarda olmalı. Bu da yumurtlamadan önceki oestrogen (follikülin) hormonu miktarı ile ilgilidir.
Rahim ağzı sıvısının yeterince salgılanmaması yumurtalıkların yeterli Oestrogen hormonu vermesine bağlıdır. Bazen de bu hormon yeterli olduğu halde rahim ağzındaki iltihaplanma nedeniyle o kısımda bu sıvıyı çıkaran bezecikler tahrip olabilir. Bu nedenle bu sıvı yeterli veya kaliteli olmayabilir. Cam lam üzerinde hemen hemen her doktarca yapılabilecek muayene ile bu anlaşılabilir. Bozukluk varsa tedavisi kabildir. Eğer rahim ağzı sıvısı tedavi ile düzeltilmese o zaman kocanın sperması doğrudan rahim içine şırınga ile verilerek suni döllenme suretiyle hanım hamile kalabilir.
BAĞIŞIKLIK KISIRLIĞI
İnsan vücudu dışarıdan gelen maddeleri kabul etmez, onları atmaya veya onları yok edici salgılar yaparak onları öldürmeye çalışır. Vücuda giren mikroplara karşı korunma böyle yapılır. Aynı şekilde suni takılan kalp veya böbreği vücut kabul etmez ve atmaya çalışır. Bu nedenle ancak yakın akrabaların organları takılarak vücudun atması önlenmeye çalışılır.
Vücut her hangi bir yerinden giren yabancı maddeyi atmak veya öldürmek için karşı madde meydana getirir.
Erkeğin spermasını öldürmek için bazı kadınlarda cinsel organlarında antikor meydana gelir. Döl yatağına akıtılan spermalar bu maddenin etkisiyle tamamen toplu halde hareket edemez, durumda kalır. Karı ve koca her yönüyle sağlıklı oldukları halde kadın hamile kalamaz. Bu bağışıklık sonuçu meydana gelen kısırlık pek çok kimse tarafından fark edilmez, sürekli başka nedenler aranır. Bu kısırlık her ailede olmaz. Ama her yönüyle sağlıklı pek çok ailede SEBEBİ BİLİNMEYE KISIRLIK larda çoğunun sebebi budur.
Bu bağışıklık kısırlığının teşhisi şöyle yapılır:
Kadın erkek her yönüyle sağlıklıdır. Erkeğin spermogramı normaldir. Kadının rahim ağzı sıvısı yeterlidir. Yumurta gününden 1 gün önce yapılacak cinsel temastan 12 – 20 saat sonra rahim ağzı sıvısında spermaların durumu incelenir. Ayrıca öbür ay rahim ağzı sıvısı ile erkeğin dışarıdan akıtılan menisi cam lam üzerinde birer damla konularak karıştırılır ve spermaların rahim ağzı sıvısında canlılıkları incelenir. Eğer kadında spermaları öldürücü bir madde meydana gelmişse bu halde rahim ağzı sıvısında spermalar pek yaşıyamaz kısa sürede ölürler bazen bu öldürücü madde rahim üzerinde meydana gelebilir. Böyle bir kısırlık şüphesinde veya teşhisinde yapılacak tedavi:
Kadın vücudunda meydana gelen bu öldürücü maddenin zamanla yok olmasını beklemekten ibarettir. Zira cinsel temas devam ettikçe kadın vücudunda karşı koyucu madde meydana gelmeside devam edecektir. Yani kadın döl yatağına erkek menisi akıtılması kadında onu yok edici madde meydana getirmeye sevk edecektir. Bu nedenle eşler cinsel temasları sırasında en az 3 – 4 ay PREZERVATİF kullanırlarsa kadının döl yatağına meni akmaz ve bağışıklık maddeside meydana gelmez. Evvelki temaslar sonucu meydana gelen bağışıklık maddeside bu süre zarfında tükenir yok olur. Daha sonraki aylarda tam yumurtlamaya yakın günde prezervatifsiz bir cinsel temasla gebelik sağlanabilir. Ondan önceki cinsel temaslar yine prezervatifle yapılır.
PSİKOLOJİK KISIRLIK
Kadının tüm cinsel organları sağlıklı olduğu halde, ruhi nedenlerden görevlerini normal yapamaz. Ruhi nedenler bu organların normal çalışmasını engeller. Fransada yapılan araştırmalara göre kadın kısırlıklarının %10 – %20 si psikolojik kısırlıktır.
Ruhi nedenler 2 şekilde kısırlığa sebep olur:
1) Yumurtalığın çalışma düzenini bozarak.
2) Spermaların rahim ağzı sıvısına ulaşmalarını önleyerek.
Ruhi bozukluklar sinir krizleri, kıskançlık, şoklar, üzüntüler, korku vb. her nevi sinir sistemini yıpratan nedenler vücuttaki tüm bezlerin bu arada yumurtalıkların çalışma düzenini bozar o zamana kadar olup gelen yumurtalar ya tamamen durur veya seyrekleşir.
Bu arada yakınlarının ölümü, kaza geçirme, istenmeyen kişi ile evlenme isteksiz cinsel temas gibi sinir yıpratıcı nedenlerden yumurtlamanın durmasına sebep olabilir.
YUMURTALIK HORMONLARI
Yumurtalıkta meydana gelen follikülin ve Progesteron hormonları bunların eksikliği sonucu kısırlık çeken kadınlara dışardan verilebilmekte ve bu yüzden olan kısırlık giderilebilmektedir.
Gerekli hormon tipini doktorlar önerir onların önerilerine riayet ederek kullanılmalıdır.
DİĞER TEDAVİLER
Cinsel organların bazı kısımlarında iltihaplanmalar olabilir ve bu döllenmeye engel olabilir. Bu iltihaplanmalara karşı etkili antibiyotiklerle tedavi yapılır.
Rahim ağzı iltihaplanır tariş olabilir veya yırtılabilir. Bu nevi rahim ağzı rahatsızlıkları elektrikle yakmak suretiyle tedavi edilebilir. Yalnız bu tedavi çok dikkatli yapılmalıdır derin ve fazla yakma oradaki salgı bezlerini yok edebilir ve döllenmede önemli görevi olan rahim ağzı sıvısı yeterince salgılanmaz olur.
Bu arada hipofis bezesinin süt artırıcı merkezinin fazla çalışması PROLACTINE hormonu salgılamasını aksatarak kısırlığa neden olur. Doktorca bu kısırlığın teşhisi yapılıp giderilebilir.
Diğer bazı rahatsızlıklar için tatbik edilen hormonlar da kısırlığı neden olabilir. Trioid bezi yetersizliği, böbrek üstü bezelerinin fazla çalışması gibi. Bunlar da doktorca tespit ve tedavi edilebilir.
SUN’İ DÖLLENME
Sun’i döllenme: erkek spermalarının kadın rahmine mütehassıs doktorca suni olarak konmasıdır.
TEDAVİLERDEN SONRA GEBELİĞİN TAKİBİ
Kısırlık çeken her kadın çeşitli tedavilerden geçtikten sonra haklı olarak “artık hamile kalacak mıyım?” diye sorar.
Tedavilerden sonra beklenen günde reglin olmayışı yumurtlama olmadı düşüncesini veya hemen hamile kalındı ümidini vermemelidir. Gebe kalınıp kalınmadığı sıcaklık grafiği ile anlaşılır.
Sıcaklık grafiği ile yumurtalığın çalışması kolayca takip olunabilir:
- sıcaklık grafiğinin yüksek kısmı 17 günden fazla devam ederse ve
- bu sürede regl de olmazsa hamile kalındığına hükmedilerbilir.
GEBELİK SÜRESİNCE UYGULANCAK ESASLAR
Herhangi bir tedavi ile kısırlığı giderilen kadının hamile kalması beklenir ama bu konuda kati ümitlenmemelidir. Zira çok ince ve hassas olan GEBELİK mevcut arızalar giderilerek sağlanmaya çalışılıyor.
Tedavi gören kadının durumu nazik olduğu için en ufak başka bir etken açılmış olan ümit yolunu tıkayabilir. Bu nedenle tedaviden sonra hamileliği oldukça garantilemek için hiç olmasa 2 – 3 ay süre için:
- Her türlü bedensel yorgunluktan her nevi spordan, yorucu çalışmalardan, uzun süre ayakta durmaktan sarsıcı araba otobüs yolculuklarından aşırı cinsel temastan.
- Her nevi ruhi gerginlik sinir bozucu olaylardan korkudan korku ve heyecan filmlerinden ve olaylardan sıkıntılardan aile ve komşu, işyeri geçimsizliklerinden uzak kalmalıdır.
Bu arada aşırı yemek, sigara, alkol, gibi şeylerden kaçınılmalıdır.
Kısırlık tedavisi gördükten sonra gebe kalanlar gebeliklerinin zoraki sağlandığı durumlarının nazik olduğunu unutmamalı bedeni ve fikri çalışmaların ona göre ayarlamalı ayrıca kadın hastalıkları doktoruna giderek gebeliği normal geçirip geçirmediğini öğrenmelidir.
Düşüğün önleminin en iyi çaresi: bol bol dinlenmek ve gerekirse hormon verilmesidir. (bunun çeşit ve miktarını doktor tayin eder).
Bu gebeliğin ilk 3 ay çok naziktir dikkat edilmelidir.
Günlük hayvani protein ihtiyacı et, süt, yoğurt, az tuzlu peynir, yumurta (haftada 3 – 4 tane) ile karşılanmalıdır.
İlk 3 aydan sonra düşük korkusu azalır.
DİĞER DOĞUMLARIN DURUMU
Herhangi bir kısırlık tedavisi gören kadınların 1. doğumdan sonra durumu ne olabilir. Bazı kadınlarda 2. doğum için yeniden tedavi gerekebilir. Bazılarında da tedaviye lüzum kalmaz. 2., 3. hamilelik kolayca olabilir. Yalnız kısırlık erkek ileri geliyorsa 1. doğumdan sonra problem aynen devam eder.
Genellikle kısırlık tedavisi gören kadınlar 1. doğumdan sonra hemen yeniden hamile kalırlar. Eğer eşler başka çocuk istemiyorsa garanti korunma çarelerine başvurmalıdır.
GEBELİĞİ SÜRDÜREMEME SEBEPLERİ VE TEDAVİLERİ
Düşükler
Sağlıklı veya tedavi görüp de hamile kan bir kadın bazen bu gebeliği sonuna kadar götürüp çocuk doğuramaz. Çocuğunu zamansız düşürür. Gebe kalmaya kalmaktadır, fakat sonu gelmemektedir. Bunun sebep ve tedavileri aşağıda verilmiştir:
Hakiki ve Yalancı Düşük
Bir çok kadın regl görmeyince gebe kaldıklarını 2 – 3 ay sonra regl görünce düşük yaptıklarını sanırlar. Böyle arka arkaya düşük yaptığından şikayet eden kadınlar regl germedikleri zaman regl yokluğundan başka gebeliğe ait diğer tahlil ve tespitleri de yaptırmalıdırlar. Böylece hakikaten gebe midirler değil midirler anlaşılmalıdır.
Hakikaten gebe kaldıktan sonra bunu düşürmesi üzerinde sebebi araştırılır.
Önce düşük yaptım diyen kadının düşük diye dışarıya çıkan kan ve tortuların doktor tarafından muayene edilerek plasenta (son) var mı yok mu aranmalıdır zira sıcaklık grafiği bazen sarı – cisimdeki bir kist nedeniyle hamilelik varmış gibi gösterir aslında gebelik yoktur.
Hormon ve Bağışıklık Sonucu Olan Düşükler
Bazı hanımlarda görülen ve belirli bir neden olmadan meydana gelen düşüklüğün en baş sebebi:
- Bir yandan yumurtalıkta meydana gelen hormonlar arasındaki bozukluk dengesizlikten;
- Diğer yandan bağışıklık yani yabancı bir cisim olan bebek ile anne uyuşmazlığıdır. Dolayısıyla anne bu yabancı cismi atmaya çalışır.
Sebepsiz yere arka arkaya düşük yapan kadınların yarıdan fazlasında bu 2 sebeptedir.
Aynı hormon dengesizliği daha önce o kadında kısırlık nedeni olmuş olabilir. Bu tedavi edilip de hamile kalınınca hormon dengesizliği bu sefer düşüğe sebep olma suretiyle kendini gösterir.
Aynı şekilde bağışıklık kısırlığa sebep olmuştur bu giderilip hamilelik sağlanınca bağışıklık orada kendisini gösterir.
Dr. Seguy 1970 den bu tarafa gerek hormon dengesizliğinden ve gerekse bağışıklıktan olan düşükleri önlemede önemli başarılar kazanmıştır. Bunun için beyindeki uyarıcı merkezlerin hormonu kullanılmıştır. Bu hipofiz hormonu 2 şey kazandırmaktadır:
- Bir yandan sarı – cisim kuvvetlendirerek onun iyi çalışmasının görevini artırır.
- Yumurtanın bağışıklığa karşı korunmasını sağlar.
Bu hipofiz hormonunun kullanılmasıyla sebepsiz düşüklerin çoğu önlenmiştir. Eskiden follikülin ve progesteron hormonu vererek düşük önlemeye çalışıyordu fakat sonuç alınamıyordu.
Arka arkaya düşük olan bir kadında gerek hormon ve gerekse bedeni ve ruhi dinlenme sıcaklık grafiğinde yükselmenin olduğu kısımda 17. günden itibaren başlamalıdır. Yani yumurtlamadan 17 gün sonra regl yoksa ve sıcaklık grafiği yükselmişse hamilelik ihtimali vardır. Hemen hormon tedavisine başlanmalı ve bedeni – ruhi dinlenmeye geçilmelidir.
Kromozom Anormalliğinden Düşükler
Erkeğin veya kadının kromozom yapısındaki bir anormallik halinde de düşük olabilir. Genetisyen bir doktor bunu tespit edebilir. Erkekte veya kadında böyle bir anormallik varsa hiç uğraşmamalıdır halen bir çaresi yoktur.
PSİKOLOJİK NEDENLERDEN DÜŞÜRME
Ruhi bunalım, sıkıntılar, korku, üzüntü normal yumurtlamayı bozduğu gibi rahim ağzı sıvısını da etkileyebilir. Aynı şekilde döllenmiş yumurtanın bir süre sonra dışarıya atılmasına düşüğe neden olur.
Diğer Sürekli Düşük Sebepleri
Çok nadir olmakla beraber bazı sebeplerde sürekli düşüğe neden olabilir:
- Rahim ağzındaki bozukluk rahmin ufak kalması, miyom ile rahmin daralması rahim yüzeylerinin yapışması gibi nedenlerden de düşük olabilir. Ameliyatlarla bunların bir kısmı düzeltilebilir.
- Bazı mikropların rahmi hastalandırması da düşüğe neden olabilir. Antibiyotiklerle bu giderilebilir. Bunların dışında çok ender olarak başka nedenlerden de düşük olabilir. Bunlar hastanelerde araştırılır.
ARKA ARKAYA ERKEN DOĞUM YAPMA
Erken doğum yapma, düşürme kadar korkulu ve zararlı değildir. Erken doğum 6 aydan sonra çocuğun vaktinden önce doğmasıdır. Vakitsiz doğan bu çocuklar daha çok hastanelerde suni odacıklara alınarak gelişmeleri ve yaşamaları sağlanır.
Erken doğumun çeşitli sebepleri vardır:
- Rahim ağzının açık olması veya rahim ağzının zayıf olması.
- Rahim içi boşluğunun normal olmaması.
- Bazı hastalıklar (kalp ve böbrek hastalıkları)
- Anne – bebek kan uyuşmazlığı.
- Plasenta (son) un çalışma bozukluğu.
- Ruhi nedenlerden gibi sebeplerden erken doğum olabilir. Bu sebepler var olduğu sürece o kadın arka arkaya erken doğum yapar.
Bu sebeplerin çoğu doktorca giderilebilir ve erken doğumlar önlenebilir. (internet haber)
Rumuz yazıp Sohbet’ e başlayın! Sohbetin Keyfini SohbetNeSeSi.Com’ da YaŞayın.! |
Yorumlar
Lütfen SeviyeLi YorumLar Yazınız.!