Dünyanın Sonu mu Geliyor?
08 Mart 2010 Yazan SohbetNeSesi
Kategori Haber Haberler
İngiliz Deprembilimci Bob Holdsworth, Üst Üste Depremlerin Tesadüf Olduğunu Söyledi.
İngiliz deprembilimci Bob Holdsworth, üst üste depremlerin tesadüf olduğunu söyledi.
Haiti, Şili ve Türkiye’deki ölümcül depremlere dikkati çeken, Durham Üniversitesi tektonik uzmanı Holdsworth, bunda olağan dışı bir durum olmadığını, üst üste ölümcül depremler meydana gelmesinin, dünyanın fay hatları üzerindeki yapılaşmanın giderek artmasının bir sonucu olduğunu belirtti.
Deprembilimcilerin, güçlü bir depremin, bir başka yerde hafif bir depremi tetikleyebileceğini kabul etmelerine karşın, üst üste ölümcül depremler olmasının tesadüf olduğunu kaydeden Holdsworth, “dünyanın sona doğru gitmediğini kesin olarak söyleyebilirim” dedi.
7 ÜZERİ DEPREM OLABİLİR UYARISI
Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’na bilgi veren deprem uzmanları, Elazığ ve Malatya bölgesinde fay hatlarının aktif olduğu konusunda uyarılarda
Komisyona bilgi veren uzmanlardan ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Polat Gülkan, Elazığ’daki depremde hasar gören evlerin hiçbir mühendislik hizmeti almadan inşa edilmiş olduğuna dikkat çekerken, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Uzmanı Bülent Özmen Türkiye’nin yüzde 45′inin birinci derecede deprem tehlikesi altında olduğunu, bu bölgelerin her an 7 ve üzerindeki bir depreme maruz kalabileceğini belirtti.
ODTÜ ve Gazi Üniversitesi deprem araştırma merkezleri ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden uzmanlar, Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’na Anadolu’daki aktif faylar hakkında yaklaşık iki hafta önce ayrıntılı bilgi vermişti. Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’na bilgi veren deprem uzmanları, risk düzeyleri artan Anadolu’daki aktif fayların, İstanbul tartışmalarının gölgesinde kaldığını söylediklerini ifade ettiler.
-”DEPREMDE YIKILMAYACAK BİNA YAPMAK MÜMKÜN”-
ANKA’ya konuşan ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Polat Gülkan, Meclis Araştırma Komisyonu’na medyanın dikkatinin İstanbul üzerinde olmasına karşın Elazığ ve Malatya çevresinin riskli bölgeler arasında bulunduğunu belirttiklerini söyledi.
Elazığ’da meydana gelen depremi de değerlendiren Gülkan, bu şiddette bir depremin bu ölçüde can kaybına yol açmaması gerektiğini vurgulayarak bölgedeki çoğu evin herhangi bir mühendislik incelemesi yapılmadan vatandaşların kendi imkanlarıyla yapıldığına dikkat çekti. Gülkan, “Depremi önceden bilmek mümkün değil ama bu şiddette bir depremde yıkılmayacak bina yapmak mümkün” dedi.
Gülkan, Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’nda Elazığ, Malatya, Antakya, İzmir gibi bölgelerin de risk taşıdığını belirttiğini aktardı.
-”TÜRKİYE’NİN YÜZDE 45′İ HER AN 7 ŞİDDETİNDE DEPREME MARUZ KALABİLİR”-
Meclis Araştırma Komisyonu’na bilgi veren uzmanlardan Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Uzmanı Bülent Özmen, Elazığ depreminde can kaybının bu kadar fazla olmasının ilk nedeninin, depremin vatandaşları uykuda yakalaması olduğunu söyledi. Depremin derinliğinin çok az olması sebebiyle depremin merkezine yakın olan köylerde çok büyük hasar meydana geldiğini belirten Özmen, “Oradaki konutların hemen hemen tamamının hiçbir mühendislik hizmeti almadan, depreme çok dayanıksız bir şekilde yapılmasından dolayı olayın boyutu bu kadar büyüdü” dedi.
Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’na sadece İstanbul’a değil, Türkiye’nin farklı bölgelerine de dikkat etmek gerektiğini anlattıklarını, diğer bölgeleri göz ardı etmemeye çağırdıklarını kaydeden Özmen, “Özellikle Doğu Anadolu Fay bölgesinde de uzun zamandır deprem olmadığını, bu bölgede deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirttik” dedi.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 1996′da hazırladığı deprem bölgeleri haritasına göre Türkiye’nin yüzde 45′inin birinci derecede deprem tehlikesi altında olduğunu, bu bölgelerin her an 7 ve üzerindeki bir depreme maruz kalabileceğini vurgulayan Özmen, şöyle konuştu:
“Biz Doğu Anadolu fayında Hatay’dan başladık, Bingöl’e kadar olan bölgede o bölgenin tamamının deprem tehlikesi altında olduğunu, Bingöl’den başlayıp Çanakkale’ye kadar uzanan bin 200 kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu fayının geçtiği bütün illerin deprem tehlikesi altında olduğunu, Ege graben sistemi, Bursa, Manisa, Aydın yani Ege bölgesinde bulunan illerin önemli oranda deprem tehlikesi altında bulunduğunu, bunun yanısıra İç Anadolu Bölgesi’nin de atlanmaması gerektiğini, Tuz Gölü fayı var, o da çok uzun zamandır suskun, yani ülkemizin çok büyük bir kısmının deprem tehlikesi altında olduğunu vurgulamaya çalıştık. Sadece İstanbul’a odaklanmayalım, her yeri detaylı çalışalım, gerekli tedbirleri alalım dedik.”
(ANKA) (Anadolu Ajansı)
Rumuz yazıp Sohbet’ e başlayın! Sohbetin Keyfini SohbetNeSeSi.Com’ da YaŞayın.! |
Yorumlar
Lütfen SeviyeLi YorumLar Yazınız.!