İÇ GENİTAL ORGANLAR
22 Aralık 2010 Yazan SuN
Kategori Sağlik Bilgileri
Vajina ; vajina girişiyle başlayıp rahim girişinde son bulan boru şeklinde 8-10 cm lik bir yapıdır.İlişkide penisin girdiği yerdir.Adele yapısındaki bu oluşum,oldukça esnek, içine giren penisin boyutuna göre genişleyip uzayabilen bir yapıya sahiptir.
Zaten ön-arka duvarları birbiri üzerine katlanmış olarak durmaktadır.Bu da doğum esnasında bebeğin başının geçebilmesine müsaade edecek kadar esnemesini sağlar.
Vajina normalde hafif ıslak bir dokudur.Cinsel uyarılma sırasında vajina duvarlarından kayganlaştırıcı sıvılar salgılanır ve böylece penisin vajinaya girişi kolaylaşır.Cinsel uyarıyla vajina duvarları kanla dolup şişer ve penisi sıkı bir eldiven gibi sarar.Bu da cinsel eylemde zevki artıran bir ayrıntıdır.
Ne yazık ki;çok kilolu bebek ve fazla doğum vajinadaki adalelerin gevşemesine ve vajinanın bollaşmasına neden olabilir.
Biraz önce ,vajinanın penisi sıkı bir eldiven gibi sarmasının zevki artıran bir faktör olduğunu söylemiştik. Aynı şekilde bu bollaşmada zevki ortadan kalkmasına neden olabilir.Bu da eşler arasında cinsel problemler çıkmasına ve belki de farklı istekler doğmasına (anal seks gibi) bir etkendir.Ama bu durum sorun yaratacak düzeye varmadan doktorunuza karşı açık olup yardım isterseniz;o size bunun basit ve ufak bir operasyonla düzeltilebileceğini söyleyecektir.
Rahim Ağzı(seviks):Rahim ağzı spermler için,rahime giriş ve bebek için rahimden çıkış kapısıdır.Rahimağzında bazı salgı bezleri bulunur.Bu salgı bezlerinin salgıları,vajinadan rahim içine mikrop girişini engeller.Ayrıca gebeliğe elverişli günlerde, spermlerin girişini kolaylaştırırken,elverişli olmayan günlerde girişi zorlaştıran salgılar üretir.
Normalde bir koni biçiminde ve birkaç milim açıklığında olan bu yapı;doğum esnasında,incelip,yumuşar yaklaşık 10 cm lik bir açıklığa kavuşur ve bebeğin çıkmasına izin verir.
Bu hassas oluşum kadın vücudunda,kanserleşmeye en yatkın bölgedir.Hissiz bir dokuya sahip olduğundan kolay belirti vermez.İç genital organlarının sağlığını takip için her kadın; 6 ayda bir pap-smear denilen tanı testini mutlaka yaptırmalıdır.
Rahim (uterus): Armut biçiminde,ucunda rahim ağzı ,yanlarında fallop tüpleri (yumurtayı ,yumurtalıktan rahime taşıyan kanallar) bulunan,kalın duvarlı,içi boş,mandalina büyüklüğünde yaklaşık 50 -60 gr. ağırlığında bir organdır.
Gebelikte 3 kg.lık içinde taşıyacak kadar büyür.İşlevi doğmamış bebeğin gelişmesini sağlayacak ortamı oluşturmak,bebeği dıştan gelecek darbelerden korumak,doğum esnasında da kasılıp gevşeyerek bebeğin dışarıya çıkmasını sağlamaktır.
Endometrium (rahim iç tabakası): Rahmin içindeki boşluğu kaplayan tabakaya endometrium denir.Normal bir kadında 14-16 günde bir yumurtlama gerçekleşir.Kadının yumurtalıklarında oluşan yumurta,fallop tüplerine geçer ve tüplerin içindeki tüycükler yardımıyla rahme doğru ilerler.Bu şekilde ilerlemeye devam eden yumurta hücresinin ömrü 12-24 saattir.Bu süre içinde uygun şartlar oluşur ve yumurta spermle karşılaşırsa döllenme gerçekleşir. Döllenme gerçekleşip ve gebelik oluştuğunda, döllenmiş yumurta endometriuma yapışır ve endometrium bu döllenmiş yumurtanın beslenip büyümesine aracı olur.
Ama eğer döllenme gerçekleşmez ise;endometrium tabakası 14 gün içinde dökülür ve rahim ağzından geçip, vajina yoluyla atılır.Biz buna adet kanaması deriz.Bu dökülme ile atılan endometrium yerine yenisi yapılır.
Kadının üretken çağı sürdüğü sürece,gebelik olmazsa bu olay her ay tekrarlanır.
FallopTüpleri:Yumurtalıklarla rahim arasındaki yumurta taşıyıcı kanaldır.Bu tüpler ; kadının yumurtalığında yapılan yumurta ile erkeğin boşalması ile vajinaya atılan spermin randevu yeridir.Sperm ve yumurta buluşması sağlıklı bir şekilde gerçekleşir ve yumurta döllenirse,döllenmiş yumurta da bu tüpler vasıtası ile rahim içine taşınarak oraya yerleşir.
Çok ince ve hassas bir yapısı vardır, 10-20 santimetre boyundadırlar,rahmin sağında ve solunda iki adet bulunurlar,içlerine titreyici tüycükler bulunur ve bunların hareketi ile yumurta taşınır.Uçlarında şaçaklı dokuları, yumurtanın tüpten içeri alınması içindir.
Uzun süren iltabi olaylar bu tüplerde tıkanma meydana getirerek gebe kalmaya mani olabilir.Tüp bağlanması denilen doğum kontrol yöntemi de bu oluşumda , bir yerin kesilip bağlanması ile gerçekleştirilir ,böylece sperm yumurtaya ulaşamaz.
Yumurtalıklar:Rahmin her iki yanında yer alan , ceviz büyüklüğünde organlardır.İki görevi vardır:birincisi spermin döllemesi için gerekli olan yumurtayı üretir.İkinci görevi ise kadınlık hormonlarını üretmektir.(int haber)
Yorumlar
Lütfen SeviyeLi YorumLar Yazınız.!