Afganistan’ın tarihi ve doğal güzellikleri
11 Nisan 2012 Yazan SuN
Kategori Tatil Eğlence
Kâbil’in ana caddesi olan Chicken Caddesi turizme hizmet ediyor. 60′lı yıllarda meşhur olan bu caddede, bugün yok yok. Değerli taşlardan halılara kadar Yakın Doğu’ya ait ne varsa, bu caddede görmek mümkün… Savaşın ardından yeniden canlanan bu caddenin en son müşterileri yabancı yardım görevlileri ve tabii ki gazeteciler…
Afganistan’ın başkenti olan Kâbil, dünyanın en yüksek şehirlerinden biri. 1 milyon insanın yaşadığı şehir 1800 metre yüksekliğe kurulmuş. M.Ö. 2000′lere uzanan geçmişinde, Kâbil’e birçok değişik isim verilmiş, birçok tarihçi buradan bahsetmiş. Bu şehirden onlarca değişik hükümdar geçmiş.
Bunlar arasında dünyadaki tüm Afganlar’ın kralı olarak adlandırılan Nadir Şah, farklı bir yere sahip çünkü mezarı burada. Nadir Şah döneminde katıksız İslami kurallar uygulanarak, ülke kalkındırılmış. Afganistan’da refah artmış, 40 bin kişilik bir ordu kurulmuş ve Hindukuş Dağları’ndan şehre uzanan bir yol yapılmış. Ülkeyi dış dünyaya bağlayan tüm yollar güven altına alınmış.
16. yy sonlarına gelindiğinde, Babür Şah döneminde, Kâbil en parlak dönemlerini yaşamaya başlamış. Tüm Afgan şehirlerini güzelleştirme çalıştırmaları yapılmış. Her yere bahçeler, parklar inşa edilmiş. 17. yy sonlarında Kâbil, nüfusu 10 bine ulaşmış büyük bir ticaret merkezi haline gelmiş.
Timur Şah zamanında iyice zenginleşen Afganistan’da evler, camiler, kervansaraylar, hamamlar inşa edilmiş. 1916′ya gelindiğinde şehrin nüfusu 65 bini bulmuş. Bundan neredeyse çeyrek asır sonra Kâbil, ülkenin en geniş şehri olacak ve nüfusu da 380 bine ulaşacaktır. İşte bu nedenle Kâbil’in ilk kalkınma planı 1962-64 yılları arasında Afgan ve Sovyet yetkililerce hazırlanmış. O dönemler Kâbil, dünyaca ünlü bir hippi kentiydi. 1978′de plan tekrar gözden geçirildi ve 2 milyon kişinin ikâmeti için uygun hale getirildi. 60′lı yıllardaki bu hippi şehre 21. yy’a gelindiğinde Amerika’nın bombalarla müdahale etmesi, uzun dönemde bakıldığında geçmişe verilmiş katı bir cevap gibi.
İnternet alıntı
Yorumlar
Lütfen SeviyeLi YorumLar Yazınız.!