2010 yılında göz göre göre sürgün!
08 Ocak 2010 Yazan SuN
Kategori Haber Haberler
Selendi ilçesinde çıkan olaylardan sonra Gördes’e gönderilen Romanlar, 1 yıldır dışlandıklarını, kahvehanelere alınmadıklarını, durumu dilekçeyle resmi makamlara bildirdikleri halde önlem alınmadığını ileri sürüyor
İddiaya göre yılbaşı gecesi ‘Çavuş’un Yeri’ adlı kahvehaneye elinde sigarayla gelen Burhan Uçkun’u kahvehane çalışanları uyardı. Uçkun’un sigarayla girmekte ısrar etmesi üzerine çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Birkaç saat sonra kahvehaneye gelen Uçkun’un yakınları camları kırdı. Uçkun’un babası Necdet Uçkun (62) olanları öğrenince kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Uçkun ve yakınları salı günü kahvehaneye ellerinde sopalarla gelerek, camları, masaları, sandalyeleri kırdı, işyeri çalışanları ve müşterileri dövdü. Olaylarda 3 kişi yaralandı.
Roman vatandaşların ‘kahvehaneyi bastığı’ haberi kısa sürede ilçede yayıldı. Akşam hava karardıktan sonra yaklaşık bin kişi, Roman vatandaşlara ait bazı evleri taşladı, 1 evi ateşe verdi. Öfkeli kalabalık, Romanlara ait 4 otomobil ve 3 minibüsü taşlayıp, devirdi. 74 Roman, önceki gün polis eşliğinde Gördes ilçesine götürüldü.
‘Bir yıldır kin besliyorlar’
Erkekler iki geceyi Gördes’teki kahvehanelerde, kadınlar ise Gördes Şen Romanlar Kültür Derneği’nde geçirdi. Olayların başlamasına neden olduğu öne sürülen Burhan Uçkun “Bu sigara meselesi değil” diyor ve başlıyor anlatmaya:
“Zaten ben kahvehanede sigara içmedim. Çay istedim, vermediler. Kavga çıktı, başımdan yaralandım. Başıma dikiş atıldı. Babam karakolun önünde kalp krizi geçirip öldü. Bir yıldır halk Romanlara kin beslemeye başladı. Bizi hiçbir kahveye almıyorlardı. Tanıdığım bir kahvehane sahibi ‘Sizi severim ama, halk ayaklanıyor. Sizi almamızı istemiyorlar’ demişti. Öyle de oldu
Biz de onurumuz kırıldığı için dilekçe verdik. Hiçbir yetkili ilgilenmedi. Biz de bu bayrağın altında askerlik yaptık. Nüfus cüzdanımızda Türk vatandaşı yazıyor. Neden dışlanıyoruz?”
Uçkun, duraksadığında yanındaki diğer Romanlar söze giriyor: “Dağdan inen teröristler alkışlanıyor. Biz doğup büyüdüğümüz topraklardan sürülüyoruz. Bin kişi evlerimize saldırıyor, arabalarımızı, eşyalarımızı yakıyor, taşlıyor, kurşun yağdırıyor.
Tanıdığımız, zamanında hastaneye yetiştirdiğimiz arkadaşlar bile evlerimizi ateşe verdi. Ne yapalım, nereye gidelim? Ellerimize silah alıp, dağlara çıkıp, onlar gibi mi hakkımızı arayalım? Biz bayrağımızı seviyoruz. Bizi burada da istemiyorlarmış. Artık Selendi’ye de dönemeyiz.”
‘Çingenelere ölüm!’
Derneğin önünde battaniyeye sardığı bebeklerini sallayan kadınlar ise 5 Ocak akşamında yaşananları şöyle anlatıyor:
İlk söz Selma Özel’in… “Önce bir-iki dakika elektrik kesildi, sonra bağırış sesleri gelmeye başladı. Taş, tüfek, balta, sopa ellerine geçirdikleri her şeyle saldırıyorlardı. Kapıları kırdılar, her yeri yakıp yıktılar. ‘Allahuekber!’, ‘Çingenelere ölüm’, ‘Sürün bunları’ diye bağırıyorlardı. Çocuğum hasta. Yeşil kartımız, ilaçlar, her şey yandı.”
Ayşe Uçkun’un anlattıkları insanın kanını donduruyor: “Çocuklarımızı kanepelerin içine sakladık. Komşularımızın kocaları bile saldırmaya geldi. Eşimin ayağı sakat. Çöpten geçiniyoruz. 3 çocuğum var. Erkeklere o gece birer kâğıt imzalattılar. Bazıları boş kâğıda imza atmış. Gördes’e gelmekten başka çare bırakmadılar. Selendi’ye dönemeyiz, öldürürler bizi.”
Başkan: Kabul etmiyorum
Selendi’nin MHP’li Belediye Başkanı Nurullah Savaş, “Bizim kimseyi ayırmak, bizden olmayanı istememek diye yaptığımız bir şey yok. Olay tamamen yılbaşı gecesi 3-5 kişi arasında yaşanan kahvedeki kavga sonucu ortaya çıktı. Bana yapılan halkı kışkırtmaya yönelik suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
Selendi’de öfke hâlâ dinmemiş
Ve Selendi’deyiz… Burada hâlâ öfke var. ‘Irkçı’ durumuna düşürülüp haksız gösterilmelerine de tepkililer. Olayların başladığı kahvehanenin sahibi Musa Yıldız ve birçok kişinin elindeki, kolundaki, başındaki yaralar sarılı. Yıldız, o gece her şeyin Romanların küfür etmelerinden kaynaklandığını ileri sürüyor: “Çıkan kavgada 20 masa parçalandı. Camlar, çerçeveler indi. Bir laptop kayıp. Yazarkasayı kırdılar. Kasadaki paralar da kayıp. Dört gün sonra da çivili sopalarla kadınlı erkekli 20-30 kişilik grup kahvehaneye ve etrafa saldırıp küfür etmeye başladı. Bütün Selendi’ye ağza alınmayacak küfürler ettiler. Herkese saldırdılar. 5 bin TL zararım var. Onların zararları ödenecekmiş, bizim zararımızı kim karşılayacak?” Selim Şahin de, yıllardır arada içten içe bir kızgınlık ve öfke olduğunu belirtiyor ve “Bunlar 20 yıldır herkesi canından bezdirdi. Ortalıkta küfür edip hırsızlık yaptılar. Madem fakirdiler evlerinden çıkan onca teyp,senet,tütün nereden geldi? Selendililer ırkçı değil ama, artık buramıza geldi” diye konuşuyor.
Arınç: Bilinçli göç olmamıştır
Başbakan YardımcısıBülent Arınç,Manisa’nın Selendi ilçesinde, yılbaşı gecesi sigara yasağıyüzünden çıktığı belirtilen ve daha sonra tekrarlanan olaylara ilişkin olarak, “Roman vatandaşlarımıza karşı bilinçli bir göç, korkutma veya sindirme düşüncesi olduğuna inanmıyorum. Savcı araştırıyor. Bu toplu bir hareket değildir, organize bir hareket değildir. MHP’nin bunu organize ettiği şeklinde bir kanaatte değilim” dedi.
Üskül el koydu
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Manisa’daki çıkan olayların ardından Roman vatandaşların başka bir ilçeye zorunlu olarak götürülmesi konusunda Manisa Valiliği’nden, rapor hazırlanmasını istedi. Bu arada BDP’li Hasip Kaplan ve arkadaşları, Roman vatandaşların sorunlarının araştırılması için Meclis araştırma önergesi
verdi.
Kahvehanede sigara içerek olay çıkmasına neden olduğu öne sürülen Burhan Uçkun (en sağda), “Sigara içmedim. Çay istedim, vermediler. Kavga çıktı, başımdan yaralandım” diyor.
Prefabrik ev sözü
Manisa Valisi Celalettin Güvenç dün Çağdaş Romanlar Derneği Akhisar Şube Başkanı Erdoğan Şener, İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir ve Türkiye Kızılay Manisa Şube Başkanı Cengiz Yurdabekçi ve mağdurlar arasından seçilen 3 Roman vatandaşı toplantı yaptı. Güvenç, toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Kızılay Genel Başkanlığı, Manisa’nın büyük ilçelerinde, yani iş imkânı olan yerlerde acil olarak 20 prefabrik ev kurmayı taahhüt etti. Bu insanlarımızın çocuklarını süratle okula başlatacağız. Belirli bir süre gıda yardımı yapacağız. İleri dönemlerde iş sahibi olmaları için gerekli önlemleri alacağız. Roman vatandaşlarımızla hiçbir zaman problemimiz olmamıştır, halkımızın da yoktur. Roman vatandaşlarımız bu ülkenin birinci sınıf vatandaşlarıdır. Şimdi Çağdaş Romanlar Derneği Akhisar Şube Başkanı Şener, Roman ailelerle görüşüp, hangi ilçeye yerleşmek istediklerini bize bildirmesini bekleyeceğiz. Derneklerle de çalışmalarımız olacak” diye konuştu. Güvenç, “Olanların ırkçılık ile hiçbir ilgisi yok, sosyal boyutu var. Onun da çözümü için adım attık” dedi.
Yorumlar
Lütfen SeviyeLi YorumLar Yazınız.!